PROJE HİZMET

Mera Geri Dönüşüm Projeleri

4342 sayılı mera kanunun 14. maddesine göre; Arama ruhsatı alınan alanlar ve işletme ruhsatı alınan alanlar, 6326  sayılı Petrol Kanunu ve 3213 sayılı Maden Kanununa göre arama ruhsatı verilen yerlerin tamamı veya bir kısmının mera, yaylak, kışlak alanları içerisinde kalması halinde geri dönüşümlü yatırımlarda teminata esas olacak şekilde "Geri Dönüşüm Projesi"  hazırlanır.
 
Bu kapsamda Tahsis amacı değişikliğine konu geri dönüşümü mümkün olan yatırımlarda teminata esas olacak şekilde "Mera Geri Dönüşüm Projesi" hazırlanır. Söz konusu proje için gerekli olan Serbest Mühendislik Müsavirlik Belgeli (SMMB belgeli), mera konusunda eğitim almış konu uzmanı ziraat mühendisi şirketimiz bünyesinde mevcuttur.
 
2012-2013 yıllarında Ardahandan Edirneye 40 İlde 100 nin üzerinde her maden ile ilgili Mera Geri Dönüşüm Projesi hazırlayan kuruluşumuz konusunda uzmandır.
 
Mera geri dönüşüm projeleri genellikle mera alanlarındaki maden işleme sahaları için veya HES proje alanları için yapılmaktadır. Bu projelerle işletme ocağının işletme süresi dolduğunda meranın eski haline getirlmesi için yapılacak masrafların belirlenmesidir. Projede belirtilen bu değer esas alınarak Tarım İl Müdürlüğü Mera komisyonunun belirlediği hesaaba yatırılır veya komisyona teminat (banka teminatı vb.) olarak verilr. Bu değeri Mera komisyonu;  yatırımcıya işletme süresi sona erdikten sonra ve mera eski haline getirildikten sonra geri verilmek üzere teminat olarak alır.  Geri dönüşüm bedeli yatırıldıktan sonra işletmeci mera alanında çaılşma yapabilmektedir. Ayrıca bu değer sonraki yıllar itibariyle meranın geri dönüşüm maliyeti revize edilerek yeniden hesaplanırken, bu geri dönüşüm projesi ile hesaplanan maliyetin  o yıl için devlet istatistik enstitüsü tarafından açıklanan Yıllık Tüketici Fiyatları Endeksi  (TÜFE) oranı dikkate alınacak ve maliyet güncellemesi TÜFE oranında yapılacaktır.
 
Bu nedenle geri dönüşüm projesini hazırlayan kişi veya firmanın bu konudaki tecrübesi çok önemlidir. Düşük maliyetli Mera proje geri dönüşüm projeleri genellikle İl mera komisyonları tarafından yatırımcı bırakır gider diye kabul edilmemektedir. Çok yüksek bedelli projeler içereğine bakılmadan kabul edilmektedir ancak bu durum yatırımcı içinde büyük kayıptır. zira yatırılan geri dönüşüm bedeli işletme süresi bitene kadar yıllarca (20 - 49 yıl) hazine hesabında kalmakta ve her yıl tüfe oranında revize edildiğinden bu değer daha da yükselmektedir.
 
Şirketler geri dönüşüm projesi hazırlatırken projeyi hazırlayana proje hazırlama bedelinden önce; bu konudaki referanslarını, smm belgesinde bu projeleri yapmaya yeterli olup olmadığını araştırmalıdır. Projeyi hazırlıyacak kişi;  yerin özelliklerini öğrendikten sonra ortalama bir maliyet verebilmelidir.
 
Geri dönüşümlü yatırımlarda çalışmalara başlayabilmek için Komisyonca öngörülen teminatın yatırılması ve sözleşmenin imzalanmış olması gerekir.
 
Şirketimiz kurulduğu 2009 yılından bu yana Edirne'den Kars'a Türkiye'nin dört bir yanına mera geri dönüşüm projeleri hazırlamıştır.